Rzeźba w przestrzeni publicznej: jak wpływa na nasze postrzeganie miejsca?
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem konwersji materii, jaki zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochÅ‚onąć cukry z soku z winogron, by oswobodzić dwutlenek wÄ™gla i alkohol etylowy, jaki pozostaje w koÅ„cowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni siÄ™ w zależnoÅ›ci od rodzaju winogrona i warunków. Na przykÅ‚ad w winach stoÅ‚owych jest pomiÄ™dzy 7 a 14 procent, w winach musujÄ…cych, 11 a 13 procent, w sherry miÄ™dzy 16 a 18 procent. NajczÄ™stszym metodÄ… w celu uzgodnienia zawartoÅ›ci alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury buchania – dowiedz siÄ™ znacznie wiÄ™cej na stronie wina. Wina majÄ… na dodatek nieduże iloÅ›ci innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie sÄ… one prostolinijnym skutkiem fermentacji, ale hydrolizy pektyn (odkrywajÄ…cych siÄ™ w skórce winogrona) za pomocÄ… dziaÅ‚ania enzymów. Bowiem pektyna znajduje siÄ™ bardziej w skórce aniżeli w soku, biaÅ‚e wina zawierajÄ… dużo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych przypadkach siÄ™ podgrzewa sok, żeby wyeliminować tÄ… zawartość metylowÄ…, choć w takiej iloÅ›ci nie jest ona wroga dla organizmu ludzkiego.
1. Przejrzyj
2. Przejrzyj
3. Kliknij tutaj
4. Wejdź
Muzea w XXI wieku: jak technologia zmienia sposoby prezentacji sztuki.